Dilluns, maig 13, 2024
Actualitat

ACPV denuncia que l’Ajuntament de València vol silenciar la música en valencià a les Falles

L’entitat reclama que la selecció musical de les mascletades la continuï fent À Punt i no el consistori de dreta i extrema dreta que governa la ciutat

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha denunciat, en un comunicat, l’absència de música en llengua pròpia durant les tradicionals mascletades de les Falles, així com el menyspreu a À Punt per part de l’Ajuntament de València en impedir a la televisió valenciana que esculla la música durant aquests actes, com establia el conveni amb el govern de Joan Ribó.

ACPV explica que enguany, amb el govern del Partit Popular i Vox a l’Ajuntament, s’ha observat un canvi significatiu en la selecció musical que acompanya aquestes celebracions cada migdia des de l’1 de març fins al dia de Sant Josep. A diferència d’anys anteriors, la música que ressona a través dels altaveus a la plaça de l’Ajuntament durant les mascletades exclou el valencià. 

L’entitat remarca que la participació de formacions musicals valencianes durant les mascletades ofereix una plataforma de visibilitat per als talents del País Valencià. Fins ara, À Punt era qui escollia la música que acompanya aquests esdeveniments i donava suport a artistes i agrupacions del País Valencià que interpreten música en català. En els acords de cooperació signats entre l’Ajuntament i À Punt, per a aquest any s’ha especificat, però, que ara és el personal municipal qui selecciona la música.

Per ACPV, amb aquest canvi “es posa de manifest una opció política determinada que no només menysprea la riquesa cultural i lingüística del País Valencià, sinó que també afecta negativament  artistes i a  la indústria musical local, que veuen minvada la seua presència i projecció en un dels esdeveniments més importants de l’any”. És per això que l’entitat insta l’Ajuntament a “no castellanitzar les mascletades de les Falles”. “Exigim que deixe d’invisibilitzar la nostra llengua i mantinga la diversitat cultural i lingüística que caracteritza la nostra societat”, assenyala ACPV.

Foto: La pirotècnia a punt, al davant de l’Ajuntament de València / ACPV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics