Sunday, May 25, 2025
Actualitat

El govern de Catalunya formarà 2.700 sanitaris per garantir l’atenció en català als pacients

El conseller de Salut admet que cada dia hi ha queixes d’usuaris per la llengua i que l’administració ha estat “laxa” a l’hora de fer complir la legislació lingüística

El govern de Catalunya ha posat en marxa un pla de formació en llengua catalana per a un total de 2.700 professionals sanitaris, que aprendran català de forma gratuïta i en horari de treball, amb l’objectiu de garantir el dret dels pacients de ser atesos en la llengua pròpia del país.

Amb aquesta iniciativa es vol facilitar que es compleixi la legislació vigent, que garanteix el dret dels pacients de ser atesos en la seva llengua i que estableix que per tenir una plaça a la sanitat pública s’ha d’acreditar el nivell C1 de català.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha admès que “no hi ha dia en què no hi hagi hagut una queixa d’algú a qui no han atès en català” i que l’administració ha estat “laxa” a l’hora de fer front a aquest fenomen, però ha advocat per mirar endavant. “Tothom que tingui plaça estable en el sistema ha de conèixer la llengua, ja està legislat i hem de fer que es compleixi”, ha manifestat el conseller. “Primer donarem les eines perquè n’aprenguin i a qui vulgui una plaça estable se li ha d’exigir que tingui els coneixements. Fem-ho fàcil, agradable, tranquil·lament i online amb uns cursos que donaran l’acreditació oficial. Primer donem les facilitats i després exigim”, ha afegit Balcells.

El govern fa seu el criteri assumit per la comunitat científica que defensa que “comprendre i parlar la llengua del pacient és una part central i indissociable de la qualitat assistencial, la qual cosa genera, a més, una comunicació satisfactòria amb un augment de la proximitat i la confiança entre professionals de la salut i els pacients i alhora incideix en la seguretat de l’atenció assistencial”.

L’executiu ha presentat la iniciativa dies després que es fes públic un estudi del  Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) que revela que tres de cada deu metges que exerceixen a Catalunya (un 30,9%) són incapaços de parlar català, tot i que la gran majoria (el 87%) l’entenen. Menys de la meitat dels metges (47,8%) empren el català de manera habitual per comunicar-se amb els pacients. 

El pla preveu que cada professional podrà participar, en grups de vint persones com a màxim, en un d’aquests tres itineraris: nivell elemental, nivell intermedi i suficiència. La durada d’aquesta formació serà de 100 hores entre autoformació virtual tutoritzada, amb una plataforma, (60 hores) i formació virtual amb activitats i pràctiques orals i de conversa (40 hores). La formació, que es farà entre el 3 d’abril i el 29 de novembre, estarà molt centrada en el llenguatge sanitari. Els qui l’acabin podran presentar-se a una prova per obtenir el certificat de nivell oficial.

El Departament de Salut ha elaborat, a més, una campanya adreçada als professionals sanitaris del sistema, sota el nom “Prescriu-te el català!”, perquè participin en aquesta formació. L’objectiu és que el professional detecti la necessitat d’aprenentatge mitjançant un joc compost de cent preguntes on s’autoavalua el coneixement d’expressions en l’àmbit de la salut, així com de temes d’anatomia. 

El Programa de formació de llengua catalana per als professionals sanitaris és una iniciativa del govern en què participen el Departament de Salut, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC) del Departament d’Empresa i Treball, el Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística de Catalunya (CPNL) i té un pressupost de 1.482.300 euros.

Foto: El conseller d’Empresa, Roger Torrent, i el de Salut, Manel Balcells, durant la presentació del pla de formació de sanitaris / Departament de Salut

Verified by ExactMetrics