Dimarts, maig 14, 2024
LLENGÜES DEL MÓN

El Perú promou per llei els noms de nadons en llengües autòctones

El Congrés aprova una norma que facilita als pares triar noms en idiomes indígenes en el moment de registrar-los

El Congrés del Perú ha aprovat una modificació de la llei amb l’objectiu de protegir la identitat cultural i social de les diferents comunitats que hi ha al país. El text preveu facilitar que els pares posin als seus fills noms en la llengua autòctona del seu territori. D’ara endavant, el portal del Registre Nacional d’Identificació i Estat Civil (Reniec) tindrà una secció on hi haurà opcions per inscriure els nadons en les llengües originàries. La secció es posarà a disposició del Ministeri d’Educació perquè en faci difusió, i del Ministeri de Cultura, que es coordinarà amb el Reniec per mantenir actualitzada la secció del Registre Nacional de Llengües Indígenes o Originàries.

El Reniec ja compta amb un portal, anomenat “Sutichay Wawa, Noms del Perú per al meu nadó” que ajuda els pares a escollir un nom en la llengua del país que prefereixin. Els progenitors poden triar el nom per llengua, gènere i inicial. Cada entrada informa sobre l’origen i el significat del nom.

La legislació peruana garanteix el dret fonamental a la igualtat i a la no-discriminació recollit a la Constitució peruana. La llei que regula l’ús, la preservació, el desenvolupament, la recuperació, el foment i la difusió de les llengües originàries del Perú estableix el deure de l’Estat de garantir l’exercici dels drets lingüístics dels ciutadans i el dret de tothom de fer servir la seva llengua en tots els àmbits.

Segons la Base de Dades de Pobles Indígenes o Originaris (BDPI), al Perú hi ha 48 llengües indígenes o originàries. La més parlada és el quítxua, amb 3,8 milions de parlants, seguida de l’aimara, amb 450.000 parlants.

Foto: @ReniecPeru

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics