Dimarts, maig 14, 2024
Actualitat

Cent mesures per impulsar la llengua

El govern de Catalunya presenta una bateria d’accions per fomentar el català, l’aranès i la LSC

La sanitat, l’educació i l’audiovisual, entre els àmbits prioritaris de l’executiu

El govern de Catalunya ha presentat aquest dimarts un centenar de mesures per impulsar el català entre les quals destaquen les destinades a reforçar la llengua en àmbits com l’educació, la sanitat i l’audiovisual.

En l’àmbit sanitari, sovint objecte de queixes per discriminació lingüística dels catalanoparlants, l’executiu posarà en marxa un pla d’impuls al coneixement i l’ús de la llengua catalana que garanteixi el dret dels ciutadans a ser atesos en la seva llengua. També es mirarà de garantir aquest dret a la gent gran usuària de residències, centres de dia, serveis a domicili, casals cívics i serveis per a discapacitats.

Pel que fa al sector educatiu, es preveu introduir formació en immersió i gestió del multilingüisme dins del màster de formació del professorat de secundària per tal que tots els docents tinguin eines per mantenir el català en les situacions diverses que es donen a les aules després que s’hagi detectat una reculada en l’ús de la llengua pròpia els darrers anys. El pla arribarà també a un sector poc permeable al català com el de les autoescoles, on se’n garantirà una xarxa en llengua catalana i material en català.

Un dels sectors que més preocupa, especialment per la incidència que té entre els joves, és el de l’audiovisual. El govern preveu, entre altres coses, actualitzar la llei de la comunicació audiovisual de Catalunya de l’any 2005 per posar-hi unes quotes i subquotes mínimes de llengua catalana i aranès en les obres europees.

El pla del govern preveu també fomentar la llengua pròpia en l’àmbit de les comunitats religioses, millorar el redactat del Codi de Consum i establir clàusules lingüístiques en la contractació pública, millorar el suport en català als immgirants, incentivar l’ús del català a les xarxes socials, especialment les destinades als joves i mirar de millorar la situació de la llengua en un àmbit on hi té tan poca presència com el de la justícia amb la creació de beques per a la preparació d’oposicions a jutges i fiscals de l’Administració de justícia.

Pel que fa a les mesures relacionades amb la protecció de l’aranès, el govern ha proposat l’elaboració d’un Pla Integral per a l’occità aranès a l’Aran i a Catalunya. També s’incrementarà el pressupost de les actuacions de foment de la creació cultural que inclouen l’occità, entre d’altres mesures.

En relació aa la llengua de signes, es proposa l’aprovació del codi d’accessibilitat per fer de la llengua de signes catalana una eina d’accessibilitat i igualtat d’oportunitats en tots els àmbits de la societat, juntament amb altres mesures com la publicació dels nivells A1, A2, B1 i B2 de llengua de signes catalana o la posada en marxa del projecte SignemMuseus als equipaments patrimonials

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat, després de la reunió que el govern ha mantingut, de forma extraordinària, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) que “el compromís del govern és fer arribar el català arreu, per poder viure amb normalitat i sense haver de justificar-nos per parlar-lo”. “Volem viure lliurement en català”, ha dit Aragonès, que ha anunciat que dijous defensarà el seu pla al Fòrum de les Nacions Unides sobre Qüestions sobre les Minories, que es fa aquesta setmana a Ginebra. El fòrum és el principal organisme de l’ONU encarregat de promoure i protegir les minories nacionals, lingüístiques i religioses. El president intervindrà com a ponent principal en la sessió anual d’aquest fòrum per parlar de la situació del català. 

El programa presentat pel govern arriba després que la Secretaria de Política Lingüística s’hagi posat en contacte amb els diferents departaments de la Generalitat per explorar tant les actuacions que ja hi havia en marxa en l’àmbit de la llengua, com les possibles àrees de treball que calia abordar. La tasca ha estat coordinada per la Comissió Tècnica de Política Lingüística, òrgan que aplega tots els departaments de la Generalitat per treballar conjuntament pel foment del català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics