Dilluns, maig 13, 2024
ActualitatINICIATIVES

Enganxats al Paraulògic

El passatemps creat per Rodamots ha arribat a més de 50.000 usuaris

Un fenomen estrany ha alterat aquests dies de Nadal l’ensopida vida nadalenca dels catalanoparlants. A les compres per al tió, els Reis i els esforços per encaixar les trobades familiars amb els requeriments pandèmics s’hi ha afegit un joc addictiu, que en pocs dies ha arribat a enganxar milers de persones (més de 50.000 en l’edició d’aquest dijous).

Es tracta del Paraulògic, un passatemps creat per Rodamots, inspirats en l’Spelling Bee, del New York Times, que consisteix a trobar el màxim nombre de paraules en català combinant set lletres situades en hexàgons que formen una mena de rusc d’abella. Tots els mots han de tenir un mínim de tres lletres i han de contenir la del mig, en un hexàgon vermell per diferenciar-se del blau de les altres sis lletres. En cada edició hi ha una paraula que conté les set lletres i que dona més punts que la resta al jugador.

La combinació de lletres i les paraules que en poden sortir canvia cada dia, fet que aconsegueix fidelitzar els usuaris, que esperen amb candeletes l’edició de l’endemà per veure publicades les solucions i comentar el nou repte que els proposen amb la família, els amics i la comunitat de bojos dels jocs de paraules del món virtual.

El joc ha atret milers de jugadors, que l’han difós a través de les xarxes socials, especialment a Twitter, tal com ja va passar amb la versió nord-americana, nascuda el 2014 en la modalitat de paper i adaptada a la versió en línia el 2018.

La versió dels Estats Units s’inspira en els spelling bees, concursos d’ortografia en què es demana als concursants que lletregin paraules cada cop més enrevessades i les recitin. L’objectiu és ajudar els angloparlants a dominar una llengua amb un sistema ortogràfic menys previsible que el d’altres idiomes. La idea dels concursos va saltar a les pàgines del New York Times, a la versió web i ara ja hi ha moltes aplicacions per a mòbil amb jocs d’aquesta mena. De fet, ja hi ha usuaris catalanoparlants que reclamen una aplicació per a mòbil del Paraulògic.

El passatemps ha provocat un fort debat a les xarxes sobre la conveniència que el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) incorpori paraules que no hi són. Els creadors de Paraulògic han agafat el diccionari normatiu com a referència a l’hora d’acceptar o rebutjar paraules en el joc, tot i que. com que ja devien preveure les queixes, recorden que “el missatge <<incorrecte>> no vol dir que la paraula sigui incorrecta”. “Hi ha moltes paraules correctes que no tenen entrada pròpia al DIEC. Vol dir simplement que la paraula no s’ajusta a les regles del joc, això és tot”, remarquen.

Les explicacions dels responsables del joc, però, no convencen molts usuaris, com l’escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà, que lamentava, en una piulada a Twitter, que amb l’exclusió de paraules com tieta quedava fora del passatemps “el 40% del català viu”. Gomà proposava fer servir com a referència el Diccionari descriptiu en lloc del DIEC.

Tot i les demandes de millora dels usuaris, Paraulògic ha estat reconegut pel seu valor pedagògic i alguns professors de català ja l’han fet servir a l’aula amb els alumnes. A banda d’entretenir, el joc permet a l’usuari aprendre paraules noves, ja que totes les que troba són clicables i remeten a l’entrada del diccionari normatiu.

One thought on “Enganxats al Paraulògic

  • Marta Monedero Ribas

    Un article que esperàvem!!

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics