Deu anys de vida per al gaèlic escocès

Un estudi alerta que la llengua s’extingirà si no es prenen mesures dràstiques
Un estudi de la Universitat de les Highlands i les Illes (UHI) alerta que el gaèlic escocès morirà abans d’una dècada si no es prenen mesures radicals per revertir-ne el procés d’extinció. El document alerta que la llengua gairebé no es parla en l’àmbit familiar, hi ha molt pocs adolescents i joves que la sàpiguen i pràcticament només la utilitza gent gran de les illes Hèbrides Exteriors, al nord-oest d’Escòcia.
A hores d’ara, el nombre de parlants habituals d’escocès és d’11.000 persones, una xifra que ha caigut des dels anys vuitanta, dècada en què es calcula que es van perdre prop del 80% dels parlants. Al territori on més es parla, les illes Hèbrides Exteriors, l’estudi calcula que el nombre de parlants ha caigut fins al 45%.
Per revertir la situació, els autors de l’estudi adverteixen que cal prendre mesures decidides per restablir al gaèlic escocès la condició de llengua de la vida quotidiana, començant per reforçar-la a la zona on més es parla perquè faci de motor de la resta del país.
El govern escocès de Nicola Sturgeon ha fet importants esforços els darrers anys per estendre l’accés a l’educació en la llengua del país i ha construït escoles de primària i secundària a Glasgow i Edimburg, les principals ciutats, fet que li ha costat algunes disputes amb el Partit Conservador.
El gener passat, a més, el govern va decidir que tots els alumnes del primer any de primària de les illes Hèbrides Exteriors, seran escolaritzats, per defecte, en gaèlic, a partir del curs vinent. Es tracta del primer cop que el gaèlic escocès es converteix, si els pares no diuen el contrari, en la llengua vehicular en algunes escoles d’Escòcia.
El gaèlic escocès és parlat per prop de 57.000 persones, segons el cens de l’any 2011, i és oficial a Escòcia. El curs 2018-2018 hi havia 3.475 alumnes matriculats en les línies de gaèlic a primària, segons Bòrd na Gàidhlig, l’organisme encarregat de promoure el gaèlic escocès a Escòcia.