Dissabte, maig 18, 2024
Actualitat

Les carreteres secundàries de l’audiovisual en català

Programació de Miquelets TV

Milers d’usuaris recorren a plataformes alternatives d’internet per consumir continguts en la llengua pròpia

Raül G. Aranzueque

La tecnologia ha posat a l’abast dels ciutadans la possibilitat de veure des de casa o des de qualsevol altre lloc un munt de pel·lícules i sèries amb la televisió, l’ordinador, la tauleta o el mòbil. Paradoxalment, però, trobar continguts audiovisuals en català, especialment adreçats al públic infantil i juvenil, és més complicat que fa nou anys, quan es podia sintonitzar el 3XL a Televisió de Catalunya.

TV3 ha començat a posar-se les piles i l’octubre passat va estrenar cinc produccions audiovisuals dissenyades prioritàriament per a internet pensades per arribar a nous públics i per distribuir-se en les plataformes de vídeo i les xarxes socials. El director de TV3, Vicent Sanchis, a més, va anunciar al juliol que la cadena té previst recuperar un canal juvenil i la plataforma Disney+ s’ha decidit a oferir en català tres de les seves pel·lícules. Només Filmincat ofereix, amb normalitat, contingut doblat i subtitulat al català.

Mentrestant, però, els consumidors àvids de continguts en català es busquen les garrofes en plataformes alternatives i serveis de descàrregues molt populars fa uns anys com E-mule. A les xarxes socials sorgeixen, de tant en tant, comentaris de gent que recomana webs o serveis d’internet per veure en línia o descarregar-se pel·lícules o sèries en línia que no estan disponibles ni a les televisions ni a les grans plataformes de continguts audiovisuals. Alguns parlen amb nostàlgia dels temps en què TV3 els oferia un ampli ventall de sèries d’anime en català i d’altres lamenten que, a 2021, amb totes les possibilitats que la tecnologia actual permet, els seus fills tinguin un accés més limitat a continguts en la seva llengua que el que tenien ells quan eren joves.

El Diari de la llengua s’ha posat en contacte amb alguns portals d’internet que ofereixen continguts audiovisuals en català, però aquests no han respost la demanda del diari. Sí que ho ha fet el servei de reproducció en continu en català Miquelets TV, un canal de Twitch amb 3.400 seguidors que emet, en directe, pel·lícules i sèries en català.

Segons expliquen el responsables de Miquelets TV, la idea de crear el canal va sorgir “per la necessitat d’omplir el buit que va deixar el tancament del 3XL l’1 d’octubre del 2012”. “Des de llavors -diuen- la quantitat i la qualitat de material audiovisual emès pels canals de la CCMA [Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals] s’ha anat perdent gradualment fins al punt en què al Super 3 actualment només ofereixen animes com el Detectiu Conan, Doraemon (actualment no s’emet) o La màgica Do-Re-Mi”. També van posar en marxa el projecte “com a prova pilot de com explotar les noves tecnologies que ofereix internet i veure quina és la demanda que es pot generar en aquests espais que els mitjans de comunicació tradicionals encara no s’atreveixen a ocupar”.

El perfil mitjà dels usuaris de Miquelets TV és gent d’entre 20 i 35 anys, entre els quals hi ha “nostàlgics del K3 i del 3XL”; “pares que acompanyen els seus fills”, que són “un públic més intermitent”; i, cada cop, més joves entre 12 i 18 anys que descobreixen els animes, un segment al qual volen arribar més a través de xarxes com Tik Tok i Instagram.

A falta d’oferta estàndard per atendre tots aquests públics en català, Miquelets TV i altres portals transiten pels marges de la legalitat. “Nosaltres no som autors o propietaris del contingut que s’emet i MiqueletsTV ni cap dels seus possibles col·laboradors no tenim ànim de lucre ni ens beneficiarem de donacions”, diuen els responsables del canal de Twitch, que afegeixen que “hi ha contingut on hi ha productores que en tenen els drets d’emissió però no l’exploten en el mateix espai” que ells.

D’altres pel·lícules o sèries que ofereixen no hi ha cap productora del país que en tingui els drets i les productores internacionals no en tenen la llicència d’explotació en mitjans televisius o plataformes en línia en català. També hi ha sèries i pel·lícules sobre les quals “esbrinar qui són els propietaris actuals dels drets d’emissió o explotació es convertiria en una odissea”. “Tenim tot aquest contingut gràcies a pàgines web que donen suport i accés a material audiovisual en català que, d’una altra manera, hauríem perdut per sempre”, afegeixen.

L’objectiu és contribuir a frenar la davallada del català en l’àmbit audiovisual, especialment pel que fa al contingut importat i doblat. “Les noves generacions acostumen a consumir més internet i menys televisió i tant TV3 com la resta de canals tradicionals no han arribat als joves, ja que el seu sistema és, segons la nostra opinió, massa corporatiu. En canvi, altres plataformes tenen un màrqueting més viral o influenciadors i youtubers per promocionar el seu contingut”, afirmen des de Miquelets TV. El canal proposa “aprofitar plataformes ja establertes i comunes per als joves com Twitch o Youtube per emetre en diferit o simultàniament contingut menys televisiu i més a la carta” com fan ells.

Les emissions de Miquelets TV tenen una mitjana d’una cinquantena d’espectadors amb intervals que van dels 40 als 120 i en sèries com One Piece, Slam Dunk, Inuyasha i les pel·lícules de la saga de Harry Potter assoleixen pics de 150 i 160 usuaris connectats amb una mitjana de 120.

Com passa en tants altres camps, de demanda de productes en català n’hi ha. Només falta que hi hagi oferta i si no n’hi ha, sempre hi ha gent disposada a trobar-la a sota de les pedres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics