Solidaritat amb el ciclista detingut per parlar valencià amb la policia

Jafet Pinedo al davant del jutjat d’Elx / Foto: Plataforma per la Llengua

La Policia Nacional planta al jutjat l’home que els va denunciar per discriminació lingüística

La Policia Nacional ha aplicat la Llei Mordassa a un repartidor de menjar a domicili d’Elx per haver-se adreçat en valencià a uns agents, segons ha denunciat la Plataforma per la Llengua, uns fets que han desfermat la indignació i la solidaritat de les entitats de defensa de la llengua, que aquest dimecres s’han aplegat davant del jutjat d’Elx per fer-li costat.

Els fets van succeir el 20 de juliol passat quan Jafet Pinedo anava en bicicleta per lliurar una comanda. Pinedo va haver d’avançar dos cotxes que ocupaven el carril bici i que, segons va explicar, no mostraven “distintius policials”. El ciclista va retreure el fet als ocupants dels vehicles dient-los: “En bon lloc esteu”, moment en què aquests es van identificar com a policies.

Segons Pinedo, els agents el van insultar, el van increpar per haver-los parlat en valencià i el van dur a la comissaria. La policia sosté, en canvi, que l’home es va negar, de forma reiterada, a ser identificat, fet que Pinedo nega. L’acta policial admet que van dur el ciclista a la comissaria, entre altres coses, per haver-s’hi adreçat “parlant en valencià, tot i que els agents li van demanar que parlés en castellà”.

L’advocat de Pinedo va interposar una denúncia per abús de poder, detenció indeguda, agressions verbals i denúncia falsa que el Jutjat d’Instrucció número 5 d’Elx havia de dirimir aquest dimecres en una sessió que s’ha ajornat fins al 18 de setembre després que els agents no hagin comparegut sense donar explicacions.

El cas de Jafet Pinedo ha desfermat una onada de solidaritat de diferents entitats de defensa del valencià d’Elx i de la resta del país començant per l’Asssociació Cívica per la Llengua El Tempir, d’Elx, que ha denunciat aquest nou episodi de “valencianofòbia”. Aquest dimecres, prop de mig centenar de persones s’han aplegat al davant dels jutjats d’Elx per fer costat a Pinedo, que, davant la incompareixença dels agents, haurà de tornar-hi el 18 de setembre, tres mesos després de l’incident.

El Tempir ha aprofitat aquests dies per recordar als ciutadans que tenen “tot el dret a adreçar-se en valencià a tots els funcionaris i agents de les forces de seguretat” i encoratja a “denunciar qualsevol vulneració d’aquest dret reconegut en l’actual ordenament jurídic”. L’entitat assegura que “es progressaria molt en aquest terreny si el Govern de la Generalitat Valenciana avançara ben prompte en l’aprovació de la llei funció pública que reconeguera la necessitat de comptar amb la competència lingüística necessària per a ocupar un lloc de la funció pública al País Valencià”.

One thought on “Solidaritat amb el ciclista detingut per parlar valencià amb la policia

  • 25 de juliol de 2019 at 10:03
    Permalink

    Els policies, en democràcia, són servidors públics. No toca-collons púbics!

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share