Diumenge, maig 12, 2024
ActualitatINICIATIVES

Un web aplegarà el llenguatge jurídic català

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, durant la signatura de l’acord, aquest dilluns al Palau de Pedralbes de Barcelona / Gencat

Divuit entitats catalanes i andorranes posen en marxa Compendium.cat per fomentar l’ús de la llengua en la Justícia

Un total de divuit entitats i institucions catalanes i andorranes han signat aquest dilluns al Palau de Pedralbes de Barcelona un conveni per fomentar l’ús del català a la justícia a través de la creació d’un portal de recursos de llenguatge jurídic català. El portal, que rep el nom de Compendium.cat, estarà obert als professionals de tots els àmbits i al públic general.

El portal té com a objectiu fomentar l’ús i la qualitat del llenguatge jurídic català i visibilitzar molts dels recursos que actualment estan dispersos en diferents webs institucionals.

El Compendium.cat parteix d’un catàleg de recursos elaborat en el marc de la tesi doctoral Llenguatge jurídic català: estat de la qüestió i propostes de futur (2019), elaborada per la lingüista Anna Arnall Duch, impulsora del projecte. El portal tindrà un motor de cerca que permetrà cercar i trobar informació en més de 300 recursos lingüístics, entre els quals hi ha manuals de redacció jurídica, apunts lingüístics sobre terminologia jurídica, diccionaris jurídics i manuals didàctics. També inclourà formularis judicials de diverses jurisdiccions, formularis notarials, formularis registrals i altres models de documents, i preveu anar augmentant el nombre d’aquest tipus de recurs.

L’eina s’adreça majoritàriament a tres grans públics: els professionals del dret (advocats, notaris, procuradors, jutges, graduats socials, etc.), els professionals de la llengua (correctors, traductors, redactors, intèrprets) i el personal de les administracions públiques i privades que hagin de redactar documents.

Durant l’acte de signatura de l’acord, la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Maria Eugènia Gay, ha destacat que cal “normalitzar d’una vegada l’ús del català a la justícia perquè és una anomalia que arrosseguem des de fa anys” i ha afegit que acords com aquest “han de contribuir a garantir el dret de qualsevol ciutadà a ser atès en la llengua que li és pròpia”. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha remarcat que cal “crear un entorn en català a l’àmbit jurídic que funcioni, que sigui efectiu i garanteixi realment el dret lingüístic de les persones”.

El Compendium.cat és un projecte obert al qual és previst que s’hi adhereixin altres institucions rellevants en l’àmbit jurídic, lingüístic i acadèmic i sensibles amb l’impuls del català en l’àmbit del dret. El projecte comença aquest any, durant el qual es posarà l’eina a disposició del públic. Es preveu que l’any 2022 es digitalitzin tots els recursos; i el 2023 s’indexin els estudis en matèria de lingüística històrica de textos jurídics. Ell 2024 s’han de crear nous recursos en funció de les mancances que s’hagin detectat.

Segons dades del Departament de Justícia, el nombre de total de sentències redactades en català el 2020 a tots els jutjats de Catalunya va ser de 14.455, una xifra que representa un 7,44% del total de sentències fetes durant aquest període.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics